Lad os nyde alle de gratis glæder

Home / Kirke / Lad os nyde alle de gratis glæder
Lad os nyde alle de gratis glæder

At kigge ud på naturen som endnu engang så småt er på vej i forårsstemning og træerne, som er ved at tage deres spæde grønne forårskjoler på. Ja, det er en af de mange gratis glæder og det får mig til at tænke på en historie, som jeg engang har hørt et sted.

En lille familie var på campingferie – sammen ude og nyde den danske sommers lune glæder. Pigen i familien, som var 3 år skulle vaskes. Pigen ville i brusebad, men mor synes de skulle nøjes med vaskerummet, for det var gratis. Og så startede en sand lavine af spørgsmål: er sæben gratis, og vanddunken?

Og nede ved vandet: Jo Vesterhavet er gratis, og det er muslingeskallerne også. Det var straks sværere med fiskene, hvordan forklarer man en pige på 3 år, at fiskene er gratis, hvis man selv fanger dem. Og det blev værre, da de besøgte familien, næsten pinligt: Er maden gratis? spurgte hun. Jo for gæsterne er den gratis, men ikke for onkel og tante. De har været i supermarkedet og købe ind.

Det blev ved, og det blev værre. Er kusiner gratis, er sange, er græsplænen, er mandage? Og pigens mor blev efterhånden bekymret, havde de talt for meget om penge, derhjemme, var pigen bange for deres økonomiske tryghed.

Så en dag – kom det store spørgsmål, der løste gåden: Mens mor og datter plukker gratis æbler, mens de står på den gratis stige. Så siger pigen:
»Hvem er Grati?« Hun havde simpelthen forstået, at i verden, var alting altid nogens, så alt hvad der var gratis, måtte jo være ting, som tilhørte Hr. Gratis – ham som ejer både græsplænen, kusinerne, Vesterhavet og mandagene. »Hvem hr. Grati er: Det er Gud!« råbte mor ned fra æbletræet. »Er det Gud?« – »Ja, det er et af Guds navne. Jeg havde bare glemt det« sagde den lettede mor.

Og mor og datter har jo ret – Det gratis her i verden, det er det, som vi får uden at have købt det i butikken, eller have gjort os fortjente til det. Det som vi får kvit og frit – ren nåde, som ordet gratis jo betyder på Latin.

Lige her, når træerne tager deres spæde grønne kjoler på og sol og vind får fine blade til at folde sig ud og som tiden går blomster til at springe ud i bede, i krukker i trækroner og i grøftekanter. Er det let at glemme – det er gratis – ligesom solstråler, venskaber, kærligheden, smil, sange og godt selskab.

De gratis glæder – er Guds velsignelse kvit og frit til alle, til os, til dig og til mig.

Så herfra: Glædelig indgang i forår, forsommer, påske og pinse.

Sognepræst Helga T. Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.