Husbesøg – en gammeldags del af præsteembedet

Home / Husbesøg / Husbesøg – en gammeldags del af præsteembedet

Husbesøg – en gammeldags del af præsteembedet

Husbesøg – en gammeldags del af præsteembedet

Gennem tiden, helt tilbage til middelalderen har en af præstens fornemste opgaver i sognelivet været husbesøget. At komme ud til sognebørn uden egentligt ærinde, ja måske bare for at sige hej og se om Hr. Andersen nu havde det godt.

En gammel tradition, fra dengang man ikke behøvede at ringe i forvejen, fordi, ja fordi telefonen dengang ikke fandtes. Det kunne være, når sygdom tvang et sognebarn til sengs gennem længere tid eller når et sognebarn havde mistet en ægtefælle, en forælder eller måske et barn.

Så hankede præsten op i frakkeskøderne og drog på husbesøg ofte uden egentligt ærinde. Og hvad kunne et husbesøg så bestå af? Beretningerne fortæller om alt fra det rene besøg til kaffe og snak om vejret og afgrøderne på marken, til den dybe samtale om livet, døden og Vorherre og hans Fader i himmelen. Det har også alle dage været muligt i forbindelse med hjemmebesøg at modtage nadver i hjemmet – her havde og har præsten vin, oblater og rejsekalk med.

Men så er mit spørgsmål: Hvad gør præsten så i en tid, hvor det er mere reglen end undtagelsen at man ringer i forvejen som et minimum, men at hovedreglen er at man altså skal inviteres ind i andres hjem?

For jeg vil meget gerne mere ud til folk, måske bare til en kop kaffe og en lille snak, måske til den dybe samtale eller måske endda til delingen af en nadver i hjemmet, hvor jeg er på besøg. Svaret er jo nok dobbelt, jeg skal blive bedre til at komme ud og banke på, men måske er der nogen som går med et ønske om at jeg kom forbi.

Og til det ønske siger jeg gerne ja – så hvis nogen gerne vil have præsten på husbesøg, så ring gerne til mig på 59 50 41 05 eller skriv eventuelt på e-mail hetj@km.dk, så drager jeg gerne ud.

Præsten med ambitionen om at komme på flere husbesøg.

Sognepræst Helga T. Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.